Vanligste årsaken til hjerteinfarkt og hjerneslag

90 prosent av alle hjerteinfarkt skyldes bakterier i rotkanalene i tennene. Dette forteller den amerikanske kardiologen Thomas Levi i et intervju til TV helse.

Har du en rotfylling bør du være ekstra oppmerksom på at du faktisk hver gang du tygger på tannen sender helsefarlige bakterier rett inn i blodbanen. Det er bevist gjennom vitenskapelige studier og analyser at bakterier i tannkjøttet og rotkanalene har en sammenheng med både hjertesykdom og kreft.

– Det ikke er nok å kutte nervetrådene til den rotfylte tannen. Infeksjonen blir værende og fortsetter å vandre rundt i blodbanen. På sikt kan dette føre til tette blodårer og øke risikoen for blodpropp, noe som øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt, forteller Dr Levi til TV-Helse. Han har skrevet boken «The Toxic Tooth: Hvordan en rotfylling kan gjøre deg syk» (2014).

I dette intervjuet forteller han at det i 2009, i Journal of Dental Association, ble publisert en statistisk analyse av folk med rotfylling i tennene. Den viste at hvis du har en eller flere rotfylte tenner, ikke nødvendigvis med infeksjon, uansett, bare en rotfylt tann, så har du større risiko for å få hjerteinfarkt. Han nevner også en finsk studie fra 2013 som beviser sammenhengen mellom blodpropp og bakterier i rotkanalen.

Sørg for god tannhygiene

I følge tannlege Pål Hermansen er dette noe tannleger kjenner til. Han bekrefter at det finnes forskning som viser at det er en sammenheng mellom tannhelse og sykdomstilstander som hjerteinfarkt, hjerneslag, for tidlig fødsel og diabetes. Han understreker at den beste måten å unngå rotfyllinger og tannkjøttsykdom på er å gjøre ordentlig rent – også mellom tennene minst en gang om dagen. I tillegg til vanlig pussing bør du alltid bruke tanntråd/ tannpirker og eventuelt et skyllevann som dreper bakterier. Det er også viktig å gå regelmessig til tannlegen.

– Den skumle tannkjøttsykdommen, periodontitt er en snikende sykdom som har få symptomer. Den oppdages kun på røntgenbilder, så regelmessige tannlegebesøk kan avdekke sykdommen på et tidlig stadium, sier han.