C-vitamin

Hvor mye C-vitamin bør vi ta hver dag?

Mange leger i USA bruker høye doser C-vitamin i behandling. De anbefaler også et daglig inntak som er mye høyere enn det som er tillatt i Norge.

På vegne av dere lesere som lurer har vi spurt den amerikanske indremedisineren, Suzanne Humphries, hvorfor vi trenger å ta vitamin C- tilskudd, og hvor stor daglig dose hun anbefaler. Saken fortsetter under annonsen.

I følge Humphries er årsaken til at vi trenger å tilføre relativt høye doser hver dag, at vi mennesker ikke produserer vitaminet selv.

– De fleste dyr lager sitt eget C-vitamin fra glukose i fire enzymatiske steg. Vi mennesker mangler det fjerde og siste enzymsteget, og kan derfor ikke lage vitamin C selv, sier hun og legger til at en ku lager 18 mg per. kilo kroppsvekt, en katt produserer mellom 20-40 mg, og en geit hele 135 mg per kilo kroppsvekt. Hun forklarer at det faktum at dyrene produserer vitaminet selv, gjør at de også heles raskere ved sykdom og ved skader som blant annet beinbrudd. Saken fortsetter under annonsen.

– Gjennom disse tallene har man sett på hvor mye vi mennesker trenger for å beholde en god helse. Det vil si 30 mg per kilo kroppsvekt per dag. Så en person som veier 70 kilo trenger cirka 2 gram C-vitamin per dag for å ligge på det nivået som dyrene under normale omstendigheter produserer i naturen. Når dyrene blir syke produserer de straks mye mer C-vitamin, så ved sykdom bør dagsdosen økes, sier hun og røper at hun selv tar mellom 2-4 gram daglig, og mye mer dersom hun reiser, er stresset eller er blitt syk.

Stort potensial i behandling

Humphries mener også at høye doser vitamin C har et stort potensial i behandling av en rekke bakterie- og virusinfeksjoner. Hun forteller at det finnes utallige studier der høye doser med C-vitamin har behandlet sykdommer som blant annet blodforgiftning, hepatitt, tuberkulose, mononukolose (kyssesyken), polio og stivkrampe.

Humphries har også egen klinisk erfaring i å behandle kikhoste med C-vitamin.

– Den tradisjonelle behandlingen består av antibiotika, som ofte gjør sykdommen verre fordi kikhostebakterien produserer et toxin som forårsaker såkalt oksidativt stress. I min behandling med C-vitamin blir dette toxinet nøytralisert, noe som bidrar til en forbedret lungefunksjon og redusert blødning i øynene , som er så typisk ved denne sykdommen, avslutter hun.

Vi anbefaler også følgende saker:

 – Behandling av eggstokkreft med C-vitamin

 – Høye doser C-vitamin har høy terapeutisk virkning